Spoed lekkage melden

Platte dak isoleren: hoe en wat?

Inhoud

Een goede isolatie van je plat dak is essentieel voor het behoud van de warmte in huis en het besparen van energie. Bovendien verlengt een goede isolatie de levensduur van je dakbedekking en voorkomt het vochtproblemen. In deze blogpost zetten we op een rijtje hoe je je plat dak kunt isoleren en wat de voordelen zijn.

Er zijn verschillende manieren om een plat dak te isoleren. De meest voorkomende zijn de volgende:

Isolatie van buitenaf

Hierbij wordt de isolatie bovenop de dakbedekking aangebracht, vaak in combinatie met een nieuwe dakbedekking. Deze methode wordt vooral toegepast bij renovaties waarbij de oude dakbedekking aan vervanging toe is.

Isolatie van binnenuit

Hierbij wordt de isolatie aan de onderzijde van de dakconstructie aangebracht, vaak tussen de balken of spanten. Deze methode wordt vooral toegepast bij nieuwbouw of bij renovaties waarbij de dakbedekking nog in goede staat is.

Omgekeerd dak

Bij deze methode wordt de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking aangebracht, met daarbovenop een ballastlaag van bijvoorbeeld grind. Dit wordt vooral toegepast bij platte daken die intensief belopen worden of waarop installaties staan.

Welke methode het meest geschikt is, hangt af van de situatie en de eisen die aan de isolatie gesteld worden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de dikte van de isolatie beperkt wordt door de beschikbare hoogte onder het plafond.

Wat zijn de voordelen van platte daken isoleren

  • Een goede isolatie van je plat dak biedt tal van voordelen:
  • Je bespaart energie: een goed geïsoleerd dak houdt de warmte binnen, waardoor je minder hoeft te stoken en dus minder energie verbruikt.
  • Je verhoogt het wooncomfort: doordat de warmte beter binnen blijft, voelt het huis aangenamer aan.
  • Je verlengt de levensduur van je dakbedekking: doordat de isolatie beschermt tegen temperatuurwisselingen en vocht, gaat de dakbedekking langer mee.
  • Je voorkomt vochtproblemen: vocht kan schade aanrichten aan je dakconstructie en leiden tot schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

Conclusie

Een goede isolatie van je plat dak is belangrijk voor je energierekening, je wooncomfort en de levensduur van je dakbedekking. Er zijn verschillende methoden om je plat dak te isoleren, afhankelijk van de situatie en de eisen die gesteld worden. Wil je je plat dak laten isoleren? Neem dan contact op met Zoer Dakwerken voor een professionele aanpak.

Heb je een vraag?

Laat hieronder je gegevens achter en wij beantwoorden zo snel mogelijk je vraag.

Bekijk onze andere blogposts
Een plat dak herstellen

Een plat dak is een veelvoorkomend type dakbedekking op woningen en bedrijfspanden. Het biedt een strak uiterlijk en kan in verschillende materialen worden gemaakt, zoals

Meer lezen »
Wat is epdm?

Als het gaat om dakbedekking, zijn er veel verschillende opties beschikbaar. EPDM is echter een van de meest populaire keuzes geworden vanwege de vele voordelen

Meer lezen »

Spoed lekkage melden?

Je kunt ons bereiken via de mail of telefoon

Terug bel verzoek sturen

Laat je gegevens hier achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk op