Als dakwerken bedrijf is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetgeving met betrekking tot valbeveiliging op daken. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat werknemers veilig kunnen werken op hoogte en dat er adequate valbeveiliging is geïnstalleerd op het dak.
Arbowetgeving
In Nederland geldt de Arbowetgeving, waarin specifieke eisen worden gesteld aan valbeveiliging op daken. Zo moeten er bijvoorbeeld altijd collectieve valbeveiligingsmiddelen worden geïnstalleerd voordat er wordt begonnen met werkzaamheden op het dak. Dit kan bijvoorbeeld een hekwerk zijn dat rondom het dak wordt geplaatst, of een tijdelijk geïnstalleerd ankerpunt waar een veiligheidsharnas aan kan worden bevestigd.
training
Ook is het belangrijk dat werknemers voldoende getraind zijn in het gebruik van valbeveiligingsmiddelen en dat deze regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. Daarnaast moeten er voldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat werknemers niet van het dak kunnen vallen, zoals het plaatsen van een randbeveiliging.
specifieke normen en richtlijnen
Naast de Arbowetgeving zijn er ook specifieke normen en richtlijnen voor valbeveiliging op daken, zoals de NEN-EN 795 en de NEN-EN 13374. Deze normen beschrijven bijvoorbeeld hoeveel kracht een valbeveiligingsmiddel moet kunnen weerstaan en welke minimale hoogte de randbeveiliging moet hebben.
Conclusie
Als Zoer dakwerken bedrijf is het dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetgeving en normen met betrekking tot valbeveiliging op daken en hieraan te voldoen. Dit zorgt niet alleen voor de veiligheid van werknemers, maar voorkomt ook eventuele boetes en aansprakelijkheid bij ongevallen. Een profession